Szőr, szőr, mindenhol szőr - Megkezdődött az őszi vedlés

eledeldiszkont.hu

A kosár üres!

Keresés

Keresés

Kategóriák

Kategóriák

Menü
Hírlevélre feliratkozás

Hírlevélre feliratkozás

Legújabb termékünk

Legújabb termékünk

YOYO Wellness eledel törpehörcsögöknek (1000 ml)

YOYO Wellness eledel törpehörcsögöknek (1000 ml)

570 Ft

royalcanin

Szőr, szőr, mindenhol szőr

2021. október 28.

Bárhol jár hű társad, mindenhol szőrcsomók jelzik az útját? A Te házikedvencednél is elkezdődött az őszi vedlés?

Mint azt Te is tudod, a vedlés egy természetes folyamat, melynek köszönhetően valósulhat meg a bunda egészséges megújulása.

 

De lássuk, mi a vedlés?

Az állatok kültakarót váltanak egy időszakban, fejlődési szakaszban vagy éppen rendszeresen - ez a vedlés. Ennek során levetik bőrük felső rétegét vagy szőrüket, tollukat, pikkelyüket.

Emlős házikedvenceink esetében a szőr egy bizonyos méretet elérve megöregszik és kihull.

Jó tudni! Télen a szőrtakaró sokkal sűrűbb és hosszabb, mint nyáron, hővezető képessége pedig csökken.

     

 

A kutyáknál háromfajta vedlést különböztetünk meg:

  • Kölyökkori vedlés: Minden kölyök (még a hosszú szőrű kutyák esetében is) rövid szőrrel születik. Pehelyszerű szőrzetük vékonyabb és finomabb szálú, mint a felnőttekké. Növekedésük során a hosszú szőrű kutyák szőrzete megnő, a rövid szőrűeké pedig simává, szorosan lesimulóvá válik. Egyes fajoknál akár még a szőrzet színe is megváltozhat a kölyökszőrzet váltásakor.
  • Időszakos vedlés: Ez tavasszal és ősszel jellemzi kedvenceinket. Ősszel a ritkább és rövidebb szálú nyári szőrzetet felváltja a téli bunda. Ez egy meglehetősen sokáig tartó folyamat, melynek során hosszabb, sűrűbb, pehelyszállal gazdagon ellátott szőrzet alakul ki, ezzel is védve őket az időjárás viszontagságaitól. Mint egy körforgás, a tél elmúltával pedig megérkezik a tavaszi vedlés rövidebb, de nagyon intenzív időszaka. Ekkor a dús bunda fénytelenné, törékennyé válik, a fedőszőr pedig megritkul.
  • Folyamatos vedlés: A szőr egész évben váltódik, hiszen a szőrhagymák megérnek, majd idővel elhalnak. Ez általában a lakásban tartott kutyákra jellemző. Mivel nincsenek kitéve a hőmérsékleti változásoknak, így szőrtakarójuk csak kis intenzitással változik: a pehelyszálak gyengülnek, a fedőszőrök pedig rövidülnek és vékonyodnak.

A kutyákat kopaszság vagy szőrhullás is jellemezheti. Ez lehet akár egy öröklött tulajdonság is, mint például a meztelen kutyák esetében. Ha azonban a szőrhullás nem esik egybe az időszakos vedlés időszakával és intenzívebb a megszokottnál, érdemes állatorvoshoz fordulni, hiszen kísérő tünete lehet hormonális eredetű betegségeknek, szopornyicának vagy kezdődő cukorbetegségnek is.

Kedvenced gondozásánál mire érdemes különösen odafigyelni?

Ugye milyen hálás a Te kiskedvenced is, ha foglalkozol vele: legyen szó simogatásról, vagy akár szőre gondozásáról? Annak érdekében, hogy minél kevesebb szőr legyen lakásodban szerteszét, érdemes akár naponta átkefélni bundáját, s hidd el, ez a gondoskodás – azon túl, hogy kellemes közös időtöltés – még jobban megerősíti kötődéseteket egymás iránt.

Ha lehetőséged van, érdemes akár szőrritkítással is kényeztetni kutyádat. Mindez abban különbözik az általános keféléstől, hogy az aljszőrzetből is eltávolítja az elhalt szőrszálakat, mielőtt azt még levedlené az állat.

A rendszeres fürdetés szintén megkönnyíti a vedlés időszakát. Mindig csak speciálisan háziállatok számára készült sampont használj, ezáltal is védve szőrét és bőrét. A mosdatás gyakoriságánál vedd figyelembe, hogy a túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a bőrt, és lebonthatja a bundát ápoló természetes olajokat.

A bolha- és kullancs elleni védekezés pedig hozzátartozik az általános gondoskodáshoz, hiszen legyen szó rendszeres kezelésről vagy akár bolhanyakörv használatáról, ezekkel megvédheted kiskedvencedet a kártevőktől.

 Mindig figyelj oda, hogy a vedlési időszakban több táplálékra és vitaminra van szüksége kedvencednek, hiszen sok tápanyagot használ fel az új szőrtakaró növesztéséhez. Válassz mindig jó minőségű, tápanyagokban gazdag eledelt kiskedvenced kiegyensúlyozott táplálkozása érdekében, s figyelj oda a megfelelő táplálékkiegészítők optimális kiválasztására is!

Tudtad? Nemcsak az emlősök, a hüllők és a rovarok, hanem a madarak is vedlenek. Ők jellemzően évente egyszer hullajtják el tollazatuk egy részét, hogy hamarosan újabb pompás „tolltenger” boríthassa testüket.

Kellő odafigyeléssel, körültekintő eledelválasztással és megfelelő gondoskodással megkönnyíthetjük kedvencünk mindennapjait, és meggyorsíthatjuk a vedlés időszakát is.

Kattints az ápolt és egészséges kedvencekért!


További termékeink


Royal Canin Exigent 42 macskaeledel

Royal Canin Exigent 42 macskaeledel

1.390 Ft

bővebben ›
HAPPY CAT Sensitive (Bőr és Szőr) érzékeny bőrű macskáknak

HAPPY CAT Sensitive (Bőr és Szőr) érzékeny bőrű macskáknak

1.549 Ft

bővebben ›
Purina Gourmet Gold macskapástétom 85 g (nyúl-sárgarépa)

Purina Gourmet Gold macskapástétom 85 g (nyúl-sárgarépa)

170 Ft

bővebben ›
PANZI FitActive Adult Sensitive Dog RedBomb nedveseledel

PANZI FitActive Adult Sensitive Dog RedBomb nedveseledel

430 Ft

bővebben ›
Trixi macskajáték 45783

Trixi macskajáték 45783

1.100 Ft

bővebben ›
FLEXI Black Design (L) szalagos automata póráz (5 m)

FLEXI Black Design (L) szalagos automata póráz (5 m)

7.690 Ft

bővebben ›

Felhasználási feltételek

: Verdana, sans-serif;">A felső menüsorokban található linkekre klikkelve megtekintheti az áruházhoz kapcsolódó alapvető tudnivalókat: céginformációk, ÁSZF, Ügyfélszolgálati elérhetőségek, termékinformációk. A bal felső sarokban található "eledeldiszkont" logóra kattintva minden esetben visszatérhet a főoldalra. A bal oldali oszlopban a kereső és a kategóriák linkjei, valamint a hírlevélre történő feliratkozás lehetősége található. A középső oszlopban az újdonságaink és az akció...
tovább »

Szállítás és garancia


Kérjük, rendelése megkezdése előtt olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket és a használat szabályait az esetlegesen felmerülő kérdések tisztázása érdekében.

A webáruház használatával, regisztrációval vagy megrendelés elküldésével Ön elfogadja és magára nézve kötelezőnek ismeri el a jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) rendelkezéseit, és tudomásul veszi az Adatvédelmi tájékoztatóban és az El&aacu..
tovább »

© 2015 eledeldiszkont.hu - Minden jog fenntartva! Online Vitarendezés

Cards Cards Árgép