Konyha-kutya?

eledeldiszkont.hu

A kosár üres!

Keresés

Keresés

Kategóriák

Kategóriák

Menü
Hírlevélre feliratkozás

Hírlevélre feliratkozás

Legújabb termékünk

Legújabb termékünk

YOYO Wellness eledel törpehörcsögöknek (1000 ml)

YOYO Wellness eledel törpehörcsögöknek (1000 ml)

570 Ft

royalcanin

Konyha-kutya?

2019. április 18.

Húsvét alkalmával rengeteg étel kerül az asztalra. Saláták, húsok, sütemények, amelyek teljes mértékű elfogyasztására a legtöbb háztartásban nem kerül sor az ünnep végére. Sok esetben nem tudjuk, hogyan is szabadulhatnánk meg a megmaradt finomságoktól. Ekkor érkezik a forradalmi ötlet –lelkiismeretünk megnyugtatása céljából, hogy azért mégsem a kukában landolt a drága alapanyag és a befektetett munka- hogy kedvencünk biztosan örülne némi különleges harapnivalónak, őt se hagyjuk ki a jóból. Sőt, ezt a nagylelkű „jótettet” talán már az ünnepek alatt meglépjük, a sütés-főzés során.

Nézzünk meg néhány alapanyagot kedvencünk szervezetének szemszögéből.
A hagymafélék. Magyarok vagyunk, el sem tudjuk képzelni az életet hagyma nélkül. A receptjeink 70%-a azzal kezdődik, hogy aprítsunk hagymát, dinszteljük üvegesre ... a többi 30% meg sütemény. A hagymafélékben található N-propil-diszulfid nevű vegyület az ebekre toxikus hatással bír és szapora szívverést, kapkodó lihegést, vesekárosodást, véres vizeletet és letargiát válthat ki. A fokhagymában még társul ehhez a tioszulfát is, a két vegyület együttesen pedig komoly hemolitikus anémiát, tehát a vörös vértestek szétesésével járó vérszegénységet, ezen felül pedig gyomor- és bélirritációt okoz. A szakirodalom fokhagymából 2,5 mg/testsúly kilogrammban határozza meg a legkisebb mérgező dózist. Ha tehát házi kosztot is keverünk a kutyánk étrendjébe, a kifejezetten hagymás, fokhagymás fogásokat tartsuk meg magunknak. Macskáknál a hagymafélék okozta mérgezés hamarabb bekövetkezik és általában súlyosabb, mint kutyáknál. Gyanú esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz!

A fűszerek és gyógyteák egy része bizony komoly hatóanyag tartalommal bír, ami a mi testsúlyunkhoz képest persze szinte elenyésző, de egy kisgyermek számára, vagy épp egy kis testű kutyának (akinek a metabolizmusa is eltér a mienktől) ezek súlyos károkat is okozhatnak. Kutyánk például fejre állhat némi sütőportól, vagy szódabikarbónától, de mérgező rá a szerecsendió, sőt a boróka is.
Sok-sok sütemény és vele a csokoládé, kakaópor. Valószínűleg ez a legismertebb a kutyáknak tiltott ételek között. A csokoládé és a kakaó is tartalmaz egy úgynevezett teobromin nevű keserű alkaloid vegyületet (metilxantin típus), amit az állatok zöme csak igen lassan tud emészteni. Már kis mennyiség is hányást, hasmenést, fokozott ivási ingert vált ki, ami szerencsés, hiszen segít az állatnak kiüríteni a mérget, de sokszor a mérgezés olyan fokú, hogy a tünetek tovább súlyosbodnak. Ilyenkor nyálzás, izgatott viselkedés, szapora szívverés, majd izomgyengeség, szívritmus-zavarok, a vesék alulműködése, majd a keringés összeomlása következik.

Amennyiben már a főzés során igénybe vennénk kedvencünket, fontos tudnunk, hogy a nyers hús számtalan parazitát, baktériumot, és vírust tartalmazhat. Nyers sertéshússal és belsőségekkel, illetve a fertőzött sertés minden testnedvével terjedő herpeszvírus fajta is, amely álveszettséget okoz. Tünetei hasonlóak a valós veszettség tüneteihez, ám az agresszív fázis elmarad. Az állat vírushordozóvá válik, és míg a sertések esetében csak 1-2% pusztul el ettől a vírustól, addig a kutyák, macskák és malacok nem élik túl. Ellenszer, terápia nem ismert. Pár napig tartó görcsökkel, fájdalmakkal való harc után az állat belehal a fertőzésbe.


Nézzünk neki inkább innen különleges rágcsálni valót:
http://www.eledeldiszkont.hu/macska/kint-tartott/gimpet-macskavitamin-vadas-710-db


További termékeink


Kutya/macska polár fekhely

Kutya/macska polár fekhely

5.900 Ft

bővebben ›
TRIXIE Fém kefe macskáknak 8x16 cm (24050)

TRIXIE Fém kefe macskáknak 8x16 cm (24050)

1.460 Ft

bővebben ›
Pro Plan Medium Puppy Optidigest bárányban gazdag száraz kutyaeledel 12 kg

Pro Plan Medium Puppy Optidigest bárányban gazdag száraz kutyaeledel 12 kg

13.490 Ft

bővebben ›
FRONTLINE Combo Spot On Dog (XL) kutyáknak

FRONTLINE Combo Spot On Dog (XL) kutyáknak

3.990 Ft

bővebben ›
FELIX SENSATIONS JELLIES Házias válogatás aszpikban (24x85g)

FELIX SENSATIONS JELLIES Házias válogatás aszpikban (24x85g)

3.780 Ft

bővebben ›
YOYO Lemezes haltáp

YOYO Lemezes haltáp

560 Ft

bővebben ›

Felhasználási feltételek

: Verdana, sans-serif;">A felső menüsorokban található linkekre klikkelve megtekintheti az áruházhoz kapcsolódó alapvető tudnivalókat: céginformációk, ÁSZF, Ügyfélszolgálati elérhetőségek, termékinformációk. A bal felső sarokban található "eledeldiszkont" logóra kattintva minden esetben visszatérhet a főoldalra. A bal oldali oszlopban a kereső és a kategóriák linkjei, valamint a hírlevélre történő feliratkozás lehetősége található. A középső oszlopban az újdonságaink és az akció...
tovább »

Szállítás és garancia


Kérjük, rendelése megkezdése előtt olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket és a használat szabályait az esetlegesen felmerülő kérdések tisztázása érdekében.

A webáruház használatával, regisztrációval vagy megrendelés elküldésével Ön elfogadja és magára nézve kötelezőnek ismeri el a jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) rendelkezéseit, és tudomásul veszi az Adatvédelmi tájékoztatóban és az El&aacu..
tovább »

© 2015 eledeldiszkont.hu - Minden jog fenntartva! Online Vitarendezés

Cards Cards Árgép